納豆、味噌作り
2016年 02月 16日
チョコレート、クッキー、ケーキ・・・甘いスイーツ、どれも美味しそうですね!!
私は、今年のバレンタイン、納豆と味噌を作りました!!!
渋いですが、逆に時代の先端を行っている気がします!!
What did you make in this Valentine’s Day? Chocolate, cookie or cake??
Me? I made miso and natto !!! It is tasteful,isn’t it!?
今回のこの里山ミニワーク「農産加工・納豆、味噌作り」は四季菜館に泊まりで行いました。
一日目は納豆を入れるワラを編みました。
なかなかコツがいるのですが、慣れてくるとスイスイ編めて楽しいです。納豆が大好きなので、自分で作る納豆がどんな味になるのか楽しみです!
編んだワラに大豆と納豆菌を入れて、毛布に包んで保温。2日間発酵させます。
In this time, we stayed at shikisaikan and made natto and miso.
In the first day ,we weaved straw to put soy bean inside. After we made it, we also put a bacteria of natto and wraped with a blanket to keep it warm.
二日目は参加者も増えて、味噌作り。
大人が一人、入ることができるくらい大きな鍋で、一晩煮た大豆。この大豆を、機械を使って、ミンチにし、塩と麹を混ぜます。
混ぜた味噌を力強く、瓶に詰めていきます。なぜ力が必要なのかというと、味噌の間に空気が入ると、黴が生えやすくなってしまうため。空気を押し出すように、拳で押しつぶしながら味噌を詰めていきます。
In the second day, we made miso.
There is a huge pot enough to fit an adult. We simmered soybeans over night.
We minced these soybeans with machine and mixed with kouji and salt.
After mixed it,we put miso into a jar storongly. Because we should air out otherwise miso got moldy easily.
この味噌もじっくり発酵させて、食べられるようになるのは7月頃でしょうか。どんな味のお味噌になるのかこれも楽しみですね^^
We will be able to eat this miso in this July. Im looking forward to taste it!
さぁ、3日目の朝、初日に作った納豆を食べる時が来ました!!
藁から取り出すと、そこにはいい具合にねばねばしている納豆。これに味噌と醤油と鰹節を混ぜてご飯にかけて頂きます!! なんと素敵な朝食。もちろん味も最高です!!
Finally ,its time to try our natto for the breakfast in the third morning.
Soy beans got to be sticky , we mixed with miso ,soy sauce and bonito flakes. How lovely this breakfast is! Looks so yummy, of course it was very tasty!!!
Mina